Plow Operator's Guide - Basic Guide to Plowing

WERKING VAN DE PLOEG

VÓÓR HET PLOEGEN

Hijsen van de ploeg De ploeg heeft een heftoestel nodig. Dit kan een lier, of een heftoestel zijn. Indien men voor een lier opteert, wordt aanbevolen dat de bediener het liertouw vervangt door het ploeglifttouw dat wordt vermeld in de accessoire-sectie van de WARN Powersports- catalogus ( www.warn.com ). Men raadt ook aan om de standaard kabelgeleider van de lierrol te vervangen door de kabelgeleiderrol van de ploeg. Deze kabelgeleider heeft een grote rol onderaan die de kabelslijtage vermindert. Indien men een lier gebruikt om de ploeg naar omhoog en omlaag te brengen komt er slijtage op het touw. WAARSCHUWING Vervang altijd een beschadigd of versleten touw. Raadpleeg het basishandleidingsboekje voor lieren van WARN. Voor de tuigage de lierkabelhaak naar het haakoog leiden en bevestigen. Zorg ervoor dat de haakvergrendeling volledig gesloten is. WAARSCHUWING Gebruik altijd een haak met een grendel. De ploeglift is een ander hulpmiddel om de ploeg te hijsen. Dit toestel is speciaal ontworpen om het ploegblad te hijsen en gebruikt geen touw. De aandrijving heeft interne onderdelen die mogelijk uitstrekken vanwege het gewicht van de ploeg voorkomen. Het bevat ook interne schakelaars die het apparaat automatisch stilleggen wanneer het volledig is uitgestrekt of ingetrokken. Ploeglift De ploeg op zich is een effectief hulpmiddel, maar in combinatie met bepaalde accessoires en toevoegingen kan uw WARN-ploeg een nog veelzijdiger en productiever hulpmiddel worden. In dit hoofdstuk behandelen we verschillende van deze accesoires en toevoegingen. Neem contact op met uw plaatselijke dealer of ga naar www.warn.com om uw accessoires te kopen. WAARSCHUWING Inspecteer altijd het liertouw, haak en stroppen alvorens de lier te gebruiken. Een gerafeld, geknikt of beschadigd liertouw moet onmiddellijk vervangen worden. Beschadigde onderdelen moeten vervangen worden voor u aan de slag gaat. Bescherm de onderdelen tegen beschadiging.

De veerspanning op de WARN-ploeg kan worden afgesteld door de veeroogbouten naar voren of naar achteren te schuiven. Veerspanning instellen WAARSCHUWING Verwijder nooit de veren en bevestig het blad nooit hard aan op de ploegbasis of het voertuig. Als u dit doet, voorkomt u dat de ploeg kantelt bij een botsing met een laaggelegen object en mogelijk de ploeg of het voertuig beschadigt of de bestuurder uit het voertuig werpt, wat ernstig letsel of de dood kan veroorzaken.

WAARSCHUWING Zorg er altijd voor dat de scharniervergrendeling van de T-greep volledig is vastgeklikt voordat u gaat ploegen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hendel in te drukken om deze in de ploegbasis aan te koppelen. Als u de ploeg niet goed aankoppelt, kunt u de controle over het voertuig verliezen, wat kan leiden tot schade aan het voertuig, persoonlijk letsel of zelfs de dood. Installatie van de ploeg Zorg ervoor dat de ploeg en het voertuig zich op een plat, horizontaal oppervlak bevinden voordat u probeert de ploeg aan de voertuigsteun te bevestigen. De motor van het voertuig moet zijn uitgeschakeld, de transmissie moet in de parkeerstand staan en/ of de parkeerrem moet zijn ingeschakeld. De voorwielen moeten recht vooruit gericht zijn en de draaihoek van het ploegblad moet in de rechte stand worden gezet voordat de ploeg wordt geïnstalleerd. Restmateriaal zoals stenen, vuil en takken kunnen vast komen te zitten in de ploeghouder wanneer het voertuig zonder ploeg wordt gebruikt. Inspecteer de houder op restmateriaal en schade en zorg ervoor dat de bevestigingsmiddelen goed zijn aangedraaid voordat u de ploeg installeert of gebruikt. De borgpennen van de ploeg zijn met een beugel aan de houder bevestigd. Deze beugel kan door gebruik beschadigd raken. Inspecteer de beugel om er zeker van te zijn dat deze stevig op de houder vastklikt. Verwijder de borgpen en buig de beugeldraad zo nodig om ervoor te zorgen dat deze stevig op de houder past. Voorbereiding van vormplaat Het oppervlak van de vormplaat kreeg een non-sticklaag in de coating tijdens fabricage. Zoals alle non-stickoppervlakken verslijt deze coating echter na verloop van tijd. Door geregeld een oppervlaktemodificator zoals was of non-stickspray op het oppervlak van de vormplaat aan te brengen zorgt u ervoor dat het materiaal zo goed mogelijk wegschuift en rolt.

Achterwaarts (in de richting van het voertuig)

Voorwaarts (in de richting van het ploegblad)

Door de oogbout naar voren te schuiven, wordt de veerinstelling zachter. De zachtere veerinstelling verlaagt de rolkracht van het blad en word het best gebruikt bij lichtere voertuigen en doorgaans de meest agressieve (voorwaartse) hoek van het blad. Door de oogbout naar achteren te schuiven, wordt de veerinstelling harder. De harde instelling resulteert in de hoogste rolkracht van het blad. De harde veerpositie met de meest agressieve (voorwaartse) hoekpositie van het blad resulteert in de krachtigste schraapbweging. Deze is vooral nuttig bij het onderhoud van grindopritten of het ruimen van ijs en sneeuw. Om de oogbout te verschuiven, draait u de moeren los (TIP: Druk de veer omlaag om de druk op de oogbout te ontlasten) waarmee de oogbout aan het ploegmechanisme wordt bevestigd. Verschuif de oogbout voorwaarts of achterwaarts. Zodra de oogbout in de gewenste positie staat, draait u de moeren vast met het aanbevolen aanhaalmoment. OPMERKING: Zorg ervoor dat de spanning tussen de twee veren gelijk blijft.

De hoek van het blad instellen Meestal werkt één hoekinstelling prima voor de meeste situaties. De meest agressieve hoek (bovenkant van het blad naar voren gekanteld - "A") wordt aanbevolen voor het verplaatsen van zand en grind. Deze instelling zorgt ook voor een betere schrapende werking op oppervlakken die bedekt zijn met ijs of harde sneeuw. De middelste hoekinstelling (“B”) zorgt voor goede algehele resultaten. Deze instelling wordt gebruikt bij zware of natte sneeuw.

de meeste neerwaartse kracht van het blad produceren. Om de hoek van het blad aan te passen, verwijdert u de inbusbout uit de middelste positie (elke kant). Draai het blad naar de gewenste positie. Terwijl u de gaten uitlijnt, plaatst u de bout in de gewenste positie en draait u deze aan volgens de aanbeveling.

B

A

C

A

B

C

De minst agressieve hoek (blad naar achteren getipt - "C") wordt aanbevolen bij diepe sneeuw. Met deze instelling kan de slijtstang onder de sneeuw schuiven en

WARN INDUSTRIES 93

WARN INDUSTRIES 94

Powered by