LEER UW PLOEG KENNEN
LEER UW PLOEG KENNEN
WAARSCHUWING Zorg altijd dat u vertrouwd bent met uw ploeg. Neem de tijd om de montage- instructies en/of bedieningshandleiding en de basishandleiding voor ploegen geheel door te lezen, zodat u uw ploeg en de bediening ervan begrijpt. WAARSCHUWING Altijd het ploeg- en bakmechanisme, de bevestigingen, de kabel en de afstellingen inspecteren alvorens het apparaat in gebruik te nemen. Vervang alle versleten of beschadigde onderdelen alvorens het apparaat in gebruik te nemen.
4. De Terugtrekveer van het ploegblad houdt het ploegblad rechtop tijdens het ploegen. Als de bladslijtstang in aanraking komt met een zeer laag niet-beweegbaar object, zal het mes tegen de kracht van deze veer in (naar voren) rollen. WAARSCHUWING Verwijder nooit de haak van het uiteinde van de lierkabel. De haak voorkomt dat het uiteinde van de lierkabel in de rolgeleider wordt getrokken. Het verwijderen van de haak vergroot de kans dat vingers of andere ledematen in de rolgeleider kunnen worden getrokken, wat persoonlijk letsel kan veroorzaken. Laat de lierhaak erop zitten en gebruik altijd veilige liertechnieken zoals beschreven in de liergids die bij uw lier is geleverd.
ploegblad. Als u de hendel omhoog trekt, wordt de vergrendeling ontgrendeld en kan het blad rond een verticale as worden gedraaid. De handgreep is veerbelast, zodat deze automatisch vastklikt wanneer de sleuven van het onderstel met elkaar overeenkomen.
Haakoog
1.
4.
T-greep
4.
5.
8. Het Haakoog . Het haakoog is het punt waar de liertouwhaak aan de ploegonderstel wordt bevestigd. Hiermee kan de ploeg
3.
8.
worden geheven en neergelaten. 9. Het Duwbuisonderstel is het
hoofchassis van de ploeg en bevestigt het ploegblad aan het voertuig door middel van de ploeghouder. De buizen in deze constructie brengen de duwkracht van het voertuig over op het ploegblad. Het voorste deel van deze constructie is het scharnier- of draaiplatform. Dit platform ondersteunt het blad en zorgt ervoor dat het blad naar keuze van de ene naar de andere kant kan draaien. Het biedt ook hefpunten voor het hijsen van het ploegblad met een lier of ploeglift.
2.
7.
9.
5. De Veeroogbouten dienen om het veeruiteinde aan het draaibare onderstel vast te zetten.
10.
3.
is een slijtageonderdeel en moet worden vervangen als het is teruggesleten tot aan de aangrenzende rand van de vormplaat. TIP: De slijtbalk kan één keer worden omgedraaid, zodat beide randen worden gebruikt voordat volledige vervanging nodig is.
1. Het Ploegblad is het belangrijkste onderdeel van het ploegsysteem. Het wordt verkocht in verschillende maten en uitvoeringen voor verschillende toepassingen en voertuigafmetingen. De "Vormplaat" is het gebogen vlak van het blad. De vormplaat werd speciaal ontworpen om sneeuw of geploegd materiaal te rollen. 2. De Slijtstang is de rechthoekige metalen stang die aan de onderkant van het ploegblad is vastgeschroefd. Deze staaf is de snijkant en neemt de grootste last en slijtage die gepaard gaan met ploegen. Het
Tapbout
Tab
Duwbuisonderstel
Oogbout
3. De Ploegglijder dient om de snij-/ ploeghoogte van het mes te regelen. Hij dient om de bladslijdstang van de grond te houden op een door de gebruiker geselecteerde hoogte. Dit zijn ook slijtagevoelige onderdelen die moeten vaak worden geïnspecteerd en indien nodig worden vervangen.
10. De Ploegmontagetabs worden geleverd in de ploegmontageset. Deze worden specifiek voor elk voertuig ontworpen en bevestigen de ploegbuisconstructie aan de ploeghouder. Elke tab heeft een draaischijf of rond stuk staal. Deze draaischijf past in de montagehouder die er voor zorgt hij op zijn plaats blijft, waardoor de verbindingspennen gemakkelijk kunnen worden ingebracht en verwijderd.
6. De hoek van het ploegblad wordt afgesteld met een Contactdooshoofdtapbout . Er zijn drie posities die overeenkomen met verschillende ploegomstandigheden. De positie van de tapbout bepaalt de hoek van het blad. 7. De scharniervergrendeling van de T-greep blokkeert de draaihoek van het
WARN INDUSTRIES 89
WARN INDUSTRIES 90
Powered by FlippingBook