Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

ENNEN VETÄMISTÄ

ENNEN VETÄMISTÄ

Riippumatta siitä, irrotatko toista ajoneuvoa vai vedätkö kantoa maasta, oikeat vinssaustekniikat tuntemalla voit parantaa omaa ja muiden läsnäolijoiden turvallisuutta. Tilanteesta riippumatta ehkä kaikkein tärkein osa jokaista vinssausta on se, mitä teet ennen vetämistä. Tässä osassa esittelemme tehokkaan vinssauksen perusteet. On kuitenkin oma velvollisuutesi analysoida tilanne ja tehdä vintturisi oikeaan käyttöön tarvittavat päätökset. Sovella vintturisi tuntemusta ja harjoittelemiasi perusteita ja mukauta käyttämääsi tekniikkaa kunkin tilanteen vaatimusten mukaan. Muutamia tärkeitä muistettavia seikkoja Warn-vintturia käytettäessä: 1. Käytä aina riittävästi aikaa tilanteen arviointiin ja suunnittele vetäminen huolellisesti. 2. Älä kiirehdi vintturia käyttäessäsi. 3. Käytä tilanteeseen sopivia välineitä. 4. Käytä aina nahkakäsineitä äläkä anna vaijerin liukua kätesi kautta. 5. Älä anna kenenkään muun käsitellä vaijeria tai käyttää kauko-ohjainta. 6. Muista ottaa turvallisuus aina huomioon. 7. Harjoittele. Harjoittele kaikkia vaiheita.

Veto yhdellä vaijerilla

Kiinnityspaikan valinta: Kiinnityspaikan tukevuus on erittäin tärkeää vinssattaessa. Kiinnityspaikan on oltava riittävän vahva, jotta se pysyy paikallaan vinssauksen aikana. Luonnollisia kiinnityspaikkoja ovat puut, kannot ja kivet. Kiinnitä vaijeri mahdollisimman alas. Jos toista autoa vedettäessä käytettävissä ei ole luonnollisia kiinnityspaikkoja, käytä kiinnityspaikkana vetävää autoa. Varmista tässä tapauksessa, että vaihteisto on vapaalla, kytke seisontajarru ja kiilaa pyörät, jotta ajoneuvo ei pääse liikkumaan. Ihannetapauksessa kiinnityspaikka sijaitsee siten, että voit vetää suoraan ajoneuvon liikkeen suuntaisesti. Tällöin vaijeri kelautuu tasaisesti ja tiukasti kelalle. Vintturin vetovoima on suurimmillaan, kun kiinnityspaikka on mahdollisimman kaukana.

Vaijerin asentaminen vetämistä varten Seuraavat vaiheet kuvaavat, kuinka voit vetää ajoneuvosi irti yhden vaijerin asennuksella. Kahden tai useamman

VAROITUS

Käytä aina mukana toimitettua koukkuhihnaa, kun kelaat vaijeria sisään tai ulos, sekä asennuksen että käytön aikana. Näin estät käsien ja sormien vammautumisen.

vaijerin asennuksissa noudatetaan samoja perusvaiheita, mutta niissä käytetään apuna avopylpyrää. Vaihe 1: PUT ON GLOVES.

VAROITUS

Älä koskaan kytke kytkintä päälle tai irti, jos vintturi on kuormitettuna, vaijeri on jännitetty tai kela liikkuu.

Vaihe 4: VEDÄ VAIJERI KIINNITYSPAIKKAAN. Vedä vaijeria ulos niin paljon, että se ylettyy kiinnityspaikkaan. Muista pitää vaijeria melko kireällä. Vaijeri voi vääntyä tai kiertyä liikaa ja vioittua, jos se on löysällä. Pidä työskennellessäsi kiinni vintturin koukusta koukkuhihnalla, jotta pää ei karkaa.

VARO Älä koskaan jätä kauko-ohjainta paikkaan, jossa se voi käynnistyä, kun kelaat kytkin vapaalla, kiinnität vaijeria tai kun vintturi ei ole käytössä.

Tukiseipäät tai karat, jotka on työnnetty

VAROITUS

Pidä aina kädet poissa

kulmittain maahan ja sidottu yhteen. Syvälle haudattu

vaijerista, koukun silmukasta, koukun ja ohjainrullan aukosta asennuksen, käytön ja sisään- ja uloskelauksen aikana.

Vaihe 2: KYTKE KYTKIN IRTI. Jotta kela voi pyöriä vapaasti, käännä vintturin kytkinvipu irrotusasentoon. Vapaallekytkentä säästää akun tehoa.

vararengas ja vanne, jonka läpi ketju on kiinnitetty.

Maahan haudattu puupölkky, jonka ympärille ketju on kiinnitetty.

VAROITUS

Vaihe 5: KIINNITÄ VAIJERI KIINNITYSPAIKKAAN. Kun olet valinnut kiinnityspaikan, kiinnitä puunsuojus tai juontoketju sen ympärille. Vaihe 6: KIINNITÄ HAARUKKA/D- SAKKELI JA KOUKKUHIHNA. Kiinnitä sakkeli hihnan tai ketjun kumpaankin päähän ja koukun silmukan läpi, mutta varo, ettet kiristä sitä liikaa (kiristä ja avaa sitten ½ kierrosta).

Älä koskaan kiedo vaijeria takaisin itseensä kiinni. Käytä kiinnityskohdassa juontoketjua tai puunsuojusta.

Vaihe 3: VAPAUTA VINTTURIN KOUKKU JA KIINNITÄ KOUKKUHIHNA. Vapauta vintturin koukku sen kiinnityskohdasta. Kiinnitä koukkuhihna koukkuun (ellei sitä ole jo kiinnitetty).

WARN INDUSTRIES • VINSSAUSTEKNIIKOIDEN PERUSOPAS

WARN INDUSTRIES • VINSSAUSTEKNIIKOIDEN PERUSOPAS

12

13

Powered by