Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

DRAGNING

DRAGNING

Handsignaler för vinschning

I vissa situationer kan bärgning inbegripa två personer. En person kör och kontrollerar vinschen, medan den andra navigerar samt ser till att vajern lindas upp ordentligt. Du och din medhjälpare måste etablera klara och tydliga handsignaler och gå igenom dem, så att båda är fullständigt införstådda. Det skall också vara underförstått att, om föraren inte kan se hjälpredans båda händer, skall vinschen inte startas. Förslag till signaler:

Spola utan belastning Se till att fjärrkontrollkabeln inte kan fastna i vinschen. Arrangera vajern som skall spolas in så den inte kinkar eller trasslar till sig under inspolningen. Se till att all vajer, som redan finns på trumman, är upplindad i täta och jämna lager. Spänn och räta ut lagret om så behövs. Håll vajern lätt spänd och spola tillbaka vajern på trumman i jämna lager. Stanna ofta och spänn och räta ut lagren vid behov. Upprepa denna procedur tills vinschkroken är lika långt från vinschen som fjärrkontrollens fulla längd. Tryck in kroken mellan tumme och pekfinger och fäst stroppen. Håll stroppen mellan tumme och pekfinger för att hålla vajern spänd. Gå med vajern mot linledaren och spola försiktigt in resten av vajern genom att pulsera med fjärrkontrollen. Förvara kroken vid linledaren eller fastspänd på lämplig plats på sidan. Om du inte har en stropp, använd en bit rep eller liknande. Undvik allvarliga skador genom att ALDRIG placera fingrarna inuti kroken då du vinschar in.

FARA

Håll alltid händerna borta från vajer, ögla , krok och linledaröppning under installation, drift samt vid in- och utspolning.

Step 18: LINDA UPP VAJERN. Den person som har hand om vajern skall gå in med vajern och inte låta den glida genom handen, samt hela tiden kontrollera vinschen.

1) Styrriktning Håll armarna rakt ut framför dig med tummarna uppåt och luta händerna åt det håll föraren skall styra.

4) Pulserande indragning av vajern Ber föraren vinscha in med korta, hastiga rörelser. Öppna och stäng två fingertoppar tills du vill att vinschen skall stanna.

2) Dragning i vajern Håll pekfingret i luften

3) Dra ut vajern Peka nedåt med pekfingret och rita cirklar i luften ungefär i midjehöjd, vilket indikerar att mer vajer ska matas ut from vinschen.

ovanför axelhöjd och rita små cirklar i luften, vilket indikerar att vinschen skall vridas.

Step 19: KOPPLA FRÅN FJÄRRKONTROLLEN. Koppla från

fjärrkontrollens sladd från reglerenheten och förvara den på en ren och torr plats. Vinschningen är nu avslutad. Sätt tillbaka skyddet på solenoidkåpans uttag.

Step 17: KOPPLA FRÅN VAJERN Koppla från förankringen.

5) Stanna vinschen Tecknet för att stanna vinschen är en knuten näve, handflatan mot föraren så högt hållen att föraren kan se, och andra armen rakt ut i axelhöjd.

6) Bromsning Korsa handflatorna mot varandra för att be föraren fotbromsa.

7) Drivhjälp Ber föraren ge hjulen mer drivkraft för att hjälpa till i vinscharbetet.

WARN INDUSTRIES • GRUNDLÄGGANDE VINSCHTEKNIKSGUIDE

WARN INDUSTRIES • GRUNDLÄGGANDE VINSCHTEKNIKSGUIDE

56

57

Powered by