Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

VINSCHTILLBEHÖR MAN VILL HA MED SIG

INNAN DU DRAR

6) Se till att varje lager byggs upp jämnt så vajern inte skadas. 7) Räck in fjärrkontrollen genom förarens fönster så att fordonets förare kan sköta den. Säg till den som hjälper till att stå vid sidan av fordonet och hålla sig borta från vinschvajern. Den som hjälper till skall signalera om vajern lindas upp ordentligt genom att flytta sig utmed linledaren medan vajern körs in. Starta motorn och lägg växeln i neutralläge. Släpp handbromsen medan du trycker ner bromspedalen med måttlig kraft. Tryck in “power”-knappen på fjärrkontrollen. Sluta vinscha när du har vinschat in ungefär 2 meter. Lätta sakta på bromspedalen och lägg i handbromsen. Detta förfarande gör att det inte är någon belastning på vajern. Lägg sedan in en växel eller i parkeringsläge och stäng av motorn. Kliv ur fordonet och kontrollera att vinschvajern lindas upp jämnt på vinschtrumman och inte sjunker in i lagret under. Om vajern sjunker in, matas vajern ut och man upprepar det här steget från början med högre tryck på bromspedale. 8) När du är övertygad om att vajern lindas upp på trumman riktigt, upprepas föregående steg tills fordonet är inom 2 m från vinschens förankringsställe. När man väl är inom 2 m släpper man sakta på bromspedalen och sedan drar åt handbromsen. Detta förfarande gör att det inte är någon belastning på vajern. Lägg sedan in en växel eller i parkeringsläge och stäng av motorn. Kliv ur fordonet. Ta bort kroken från förankringsstället. Genom att hålla i stroppen som medföljer kroken, håller man spänningen på vinschvajern och vinschen matas sakta in genom att “pulsera” med fjärrkontrollen till kroken är inom 1 m från linledaren. Sluta vinscha in och fäst kroken på ett lämpligt förankringsställe på fordonet. KÖR INTE IN KROKEN I LINLEDAREN. Detta kan skada linledaren. När kroken är lämpligt fäst på fordonet kör man in återstående slack i vajern genom att “pulsera” in resten med fjärrkontrollen till det är minimalt slack kvar i vajern.

vajern spänns. Gå inte i närheten av och flytta inte täcket när vajern är spänd. Låt det inte dras igenom linledaren. Om täcket behöver flyttas eller tas bort, skall vajerspänningen först släppas. Spadar och handverktyg Ganska ofta händer det att man behöver ytterligare hjälp under vinscharbetet. Du kanske vill ha med dig utrustning, t.ex. en skyffel, en yxa och en Hi-Lift domkraft som ytterligare hjälp vid behov. Reservdelar Viktiga reservdelar, som man tar med sig ut i vildmarken bör inkludera extra schackel med skruvbult, brytblock och fjärrkontroll. För hård och kontinuerlig vinschning bör man fundera på att inkludera en extra vajer och vinschkrok. Verktyg i verktygslådan Verktyg att ha med, t.ex. skiftnycklar, skruvmejslar, tång och verktyg för att byta vajer. Batteriladdningskablar Många nödsituationer utmed vägarna kommer från döda batterier. Du kan installera dubbla batterisystem och batterifrånskiljare så att du undviker att tömma strömkällan. Det är också klokt att inkludera batteriladdningskablar och Warns snabbkopplingssystem för kablar. Batterirekommendationer Ett fulladdat vanligt bilbatteri med minst en kapacitet på 650 startströmsampere, CCA, rekommenderas för att erhålla bästa resultat från vinschen. Kontrollera att alla elanslutningar är rena och sitter fast.

Öva på att använda vinschen innan du sitter fast. I en verklig situation finns inte tid att lära sig hur man använder vinschen. Se till att vajern är utsträckt innan den används för första gången. Sträckning av vajern Vajerns livslängd är direkt beroende av hur den sköts och används. Då den först används måste vajern spolas upp på trumman med minst 454 kg belastning . Använd nedanstående instruktioner för att sträcka vajern på vinschtrumman på rätt sätt. 1) Använd en PLAN OCH ICKE LUTANDE plats som är tillräckligt lång för att kunna dra ut vajern i hela dess längd. 2) Vrid kopplingsspaken på vinschen till det frispolande läget “Free Spool”. Dra ut vajern tills det återstår 5 varv på trumman. När vajern är avspolad vrids kopplingsspaken på vinschen till inkopplingsläget “Engaged”. 3) Fäst repets krokförsedda ände i ett lämpligt förankringsställe och backa bort fordonet från förankringsstället till dess det bara är lite slack kvar i vajern. Innan fordonet sedan lämnas skall man dra åt handbromsen och lägga i en växel eller sätta den i parkeringsläge och stänga av motorn. 4) Koppla fjärrkontrollen till vinschen. Stå cirka 2,5 m från vinschen och kör vajern till all slack är upplindad på vinschtrumman. Koppla ur fjärrkontrollen från vinschen. Håll spänning i vajern med ena handen och maka samtidigt vajern försiktigt till den sidan av trumman som vajern är fäst på så att det inte blir något glapp mellan varven på trumman. Kontrollera noga att vajern spolas från trummans undersida, inte ovansida, för annars fungerar inte den automatiska bromsen för att hålla lasten ordentligt. (Om vajern spolas av från ovansidan har du använt “out” i stället för “in” på fjärrkontrollen.) 5) Följande steg skall genomföras av två personer tillsammans för att det skall vara säkert. Om du försöker spänna vajern ensam skall du, innan du kliver ur fordonet för att undersöka läget på vajern, alltid dra åt handbromsen, lägga i en växel och stänga av motorn. Kliv aldrig ur fordonet med last på vinschvajern. Det är absolut nödvändigt att spänna vajern för att den skall hålla länge. Genom att spänna vajern förhindrar du att yttre vajerlager kommer i kläm och förstör de inre lagren.

FARA

Trädstamsskydd Vanligen gjort av slitstark nylon av hög kvalitet ger det operatören en fästpunkt för vinschlinan till många olika förankringspunkter och föremål, och skyddar levande träd.

Kör aldrig vinschen med mindre än 5 varv vajer runt trumman. Linan kan lossa från trumman eftersom linans infästning i trumman inte är utformad för att hålla en last.

VARNING

Använd aldrig en rem för vinschning. Använd aldrig en rem för bogsering. Bandet kan lätt skära eller skadad. Använd aldrig “bungy”-stroppar som ger oerhört starka och potentiellt farliga returkrafter då de sträcks ut.

Dragstropp Använd aldrig en dragstropp för vinschning. Eftersom den är gjord för att sträckas absorberar den energi och kan fungera som ett gummiband om riggningen mankerar. Använd dragstroppen till att “rycka” upp ett fordon som fastnat.

Tungt täcke I vissa situationer vill man kunna kasta ett tungt täcke eller liknande över vajern. Ett tungt täcke, som t.ex. flyttfirmornas täcke, kan ta upp energi om vajern skulle gå av. Placera det på vajern halvvägs mellan vinschen och förankringspunkten. Gör detta innan

WARN INDUSTRIES • GRUNDLÄGGANDE VINSCHTEKNIKSGUIDE

WARN INDUSTRIES • GRUNDLÄGGANDE VINSCHTEKNIKSGUIDE

50

51

Powered by