Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

SÅ HÄR FUNGERAR VINSCHEN

VINSCHTILLBEHÖR MAN VILL HA MED SIG

Ensam är vinschen inte mycket mer än ett enkelt verktyg. Men om den används tillsammans med vissa tillbehör och extrautrustning kan Warnvinschen bli ett användbart och produktivt verktyg. Vi ska gå igenom flera av dessa poster i detta avsnitt. Vissa är väsentliga för att använda vinschen på ett säker sätt, medan andra erbjuder större mångsidighet och bekvämlighet.

Vinschmekanik NNu när du har bekantat dig med Warn-vinschen och dess komponenter kan vi börja gå igenom hur den fungerar. Den största fördelen med en eldriven vinsch är att den kan ge pålitlig service vid oregelbunden användning vid arbete eller på fritid även då fordonets motor inte är igång – naturligtvis förutsatt att det finns tillräckligt med ström i batteriet. Vinschen kan köras med stark ström och därför använder reglerenheten ett reglersystem för höga ampere för att hantera strömmen säkert.

Brytblock Med rätt användning kan brytblocket användas till mycket. Man kan 1) öka vinschens dragkraft och 2) ändra dragriktning utan att skada vajern. Brytblockets rätta användning beskrivs i avsnittet “Innan du drar”.

Kontrollera vinschen

Vinschen kontrolleras av fjärrkontrollen, som medger att vinschningen kan kontrolleras då man står en bit ifrån. Fjärrkontrollen styr fram- eller bakåtrotationen av spolningstrumman. Så här reagerar vinschen på belastning Warnvinscharna klassas efter dragkapacitet. Maximal dragkraft inträffar med vajerns första lager på trumman. Efterhand som lagren ökar, minskar dragkraften. Det är vinschningens matematik. Om vinschkapaciteten överskrids kan vinschen gå sönder eller vajern gå av. Genom att först tänka igenom vad vinschen skall användas till, kan man spara mycket huvudvärk senare. Dessutom skall man försäkra sig om att vinschens monteringssystem och fordonets ram kan tåla vinschens klassade belastning. Så analysera situationen! Använd gott omdöme vid beräkning av hur stora laster du räknar med att dra. Räkna ut bruttovikten och multiplicera med 1,5 och överskrid sedan inte vinschens eller vajerns klassificering.

Vinschen styrs av den bärbara fjärrkontrollen så att operatören kan stå en bit bort under vinschningen.

Handskar Från normal användning kommer vajern att få “taggar”, som kan skära in i huden. Det är ytterst viktigt att ha skyddshandskar då vinschen används eller vajern hanteras. Undvik löst sittande kläder och annat som kan fastna i vajern eller andra rörliga delar.

Schackel Shackeln ger ett säkert sätt att koppla ihop öglorna i vajerns ändar, stroppar och brytblock. Schackelns bult är gängad för lätt kunna tas ur.

Det är viktigt att förstå att ju längre vinschen drar, desto mer värme utvecklas, precis som en kokplatta. Vinschning under en längre tid, utan att låta vinschmotorn svalna, kommer att skada elmotorn. Det är också så att om motorn går på tomgång under vinschningen kan batteriet tömmas fortare än det laddas. Så var uppmärksam på voltmätaren så att du är säker på att du inte tömmer batteriet så mycket att du inte kan starta fordonet.

Löpkedja Kan användas till att koppla till ett annat fordon eller skarpa föremål som en förankringspunkt. Kedjor kan emellertid skada eller döda träd. Dragkrokar Drag-/bogserkrokar som är riktigt fastsatta på fordonets ram blir fästen för vajerkrokar, stroppar och kedjor.

Stropp Används för att hålla i kroken och hålla fingrarna borta från linledaren då vajern spolas in. Vinschning utvecklar oerhörda dragkrafter och kan lätt dra av fingrar och lemmar som hamnar i kläm. Placera kroken i öglan och håll stroppen mellan tumme och fingrar.

WARN INDUSTRIES • GRUNDLÄGGANDE VINSCHTEKNIKSGUIDE

WARN INDUSTRIES • GRUNDLÄGGANDE VINSCHTEKNIKSGUIDE

48

49

Powered by