Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

TAKELTECHNIEKEN

TAKELTECHNIEKEN

Dubbele lijn Aangezien de trekkracht afneemt naarmate er meer kabellagen op de liertrommel zitten, kunt u een schijfblok gebruiken om de lijn te verdubbelen en meer lijn af te wikkelen. Dit verkleint het aantal kabellagen op de trommel en vergroot de trekkracht. Wikkel eerst voldoende staalkabel af om de lierhaak vrij te maken. Bevestig de haak aan het chassis of het sleepoog van uw voertuig en leid de kabel door een schijfblok.

Driedubbele lijn Gebruik dezelfde methode als voor de dubbele lijn. Selecteer een stevige bevestigingsplaats op uw voertuig voor het schijfblok en de harpsluiting met schroefpen. Zorg voor een hoek van 90º met de lier en leid de staalkabel naar het eerste ankerpunt en door het schijfblok. Leid de kabel terug naar het voertuig. Leid de kabel door het schijfblok en bevestig het schijfblok met de harpsluiting aan het voertuig, zo dicht mogelijk bij de lier. Leid de kabel nu naar het laatste ankerpunt.

Bij diverse liersituaties kunnen afwijkende liertechnieken vereist zijn. Deze situaties kunnen uiteenlopen van een

te kleine afstand voor een maximale trekkracht met een rechte lijn, een grotere vereiste trekkracht of het behouden van een rechte trekrichting. U zult moeten bepalen welke techniek de juiste is voor uw situatie. Veiligheid vóór alles!

De trekrichting veranderen Bij alle lierwerkzaamheden moet worden gezorgd voor een rechte lijn van de lier naar het getrokken object. Hierdoor wordt voorkomen dat de lierkabel zich op één kant van de trommel ophoopt, met vermindering van de lierefficiëntie en mogelijk kabelschade tot gevolg. Met een schijfblok dat

De trekkracht vergroten Onder bepaalde omstandigheden kan meer trekkracht vereist zijn. Het gebruik van schijfblokken vergroot de mechanische voordelen en dit resulteert in meer trekkracht: is bevestigd op een punt recht voor het voertuig kunt u de trekrichting veranderen terwijl de staalkabel onder een hoek van 90º blijft, zodat deze correct op de liertrommel wordt gewikkeld.

Bevestig de kabel aan het ankerpunt met de boomstambeschermer of ketting. Bevestig de harpsluiting. Bevestig de sluiting aan de twee uiteinden van de band of ketting. Zet de pen niet te vast (vast en dan 1/2 slag terug). Bevestig de lierhaak. Houd de kabel bij de grond en haak de lierhaak in de harpsluiting. Controleer uw ankerpunt. Ga na of alle aansluitingen stevig vastzitten en vrij zijn van rommel voordat u verder gaat met de lierprocedure.

Enkele lijn

Ontkoppel de koppeling en trek met behulp van het schijfblok voldoende kabel uit om uw ankerpunt te bereiken. Bevestig de haak niet aan de lier zelf. Bevestig het schijfblok aan het ankerpunt met een boomstambeschermer of ketting. Bevestig de harpsluiting. Bevestig de sluiting aan de twee uiteinden van de band of ketting. Zet de pen niet te vast (vast en dan 1/2 slag terug).

Dubbele lijn

Driedubbele lijn

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

38

39

Powered by