Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

TREKKEN

TREKKEN

Handsignalen voor lierwerkzaamheden

Onder bepaalde omstandigheden kunnen bij berging twee mensen betrokken zijn. Eén persoon rijdt en bedient de lier, terwijl de andere navigatie-instructies geeft en controleert of de staalkabel goed wordt opgewikkeld. U en uw assistent moeten duidelijke en nauwkeurige handsignalen overeenkomen, zodat er geen misverstanden ontstaan. Spreek ook af dat wanneer de bestuurder en lierbediener niet beide handen van de assistent kan zien, de lier niet wordt geactiveerd. Aanbevolen signalen:

Onbelast af- en opwikkelen Plaats de kabel van de afstandsbediening zo dat deze niet door de lier kan worden gegrepen. Schik de staalkabel zo dat er geen knikken of knopen ontstaan bij het af- of opwikkelen. Zorg dat staalkabel die al op de liertrommel zit strak en gelijkmatig is gewikkeld. Wikkel de laag indien nodig opnieuw op. Houd de staalkabel onder lichte spanning en wikkel de staalkabel in gelijkmatige lagen op de liertrommel. Stop regelmatig om de lagen indien nodig strak en recht te leggen. Herhaal dit proces totdat de lierhaak zich op dezelfde afstand bevindt als de volledige lengte van de afstandsbediening tot de lier. Houd de haak tussen de duim en de wijsvinger geklemd en bevestig de haaklus. Houd de haaklus tussen de duim en wijsvinger geklemd om spanning te houden op de staalkabel. Loop met de staalkabel naar de kabelgeleider en wikkel zorgvuldig de resterende kabellengte op door de afstandsbedieningsschakelaar afwisselend in te drukken en los te laten. Berg de haak op bij de kabelgeleider of bevestig deze op een geschikte plaats aan de zijkant. Als u niet over de haaklus beschikt, gebruik dan een stuk draad of een soortgelijk hulpmiddel. Blijf bij het opwikkelen ALTIJD met uw vingers weg rond de haak.

GEVAAR

Blijf altijd met de handen weg bij de lierkabel, haaklus, de haak en de kabelgeleider- opening tijdens de installatie en het gebruik, en bij het af- en opwikkelen.

Step 18: WIKKEL DE STAALKABEL WEER OP. De persoon die de staalkabel hanteert moet met de beweging van de staalkabel meelopen en mag deze niet door de handen laten glijden.

1) Stuurrichting Houd de armen uitgestrekt met beide duimen omhoog. Draai de de duimen naar de richting waarin de bestuurder moet sturen.

2) De staalkabel opwikkelen Steek uw wijsvinger in de lucht boven schouderhoogte en maak kleine cirkels in de lucht om aan te geven dat de kabel moet worden opgewikkeld.

3) De staalkabel afwikkelen Wijs met de wijsvinger naar beneden op heuphoogte en maak kleine cirkels om aan te geven dat de staalkabel moet worden afgewikkeld.

4) Pulseren van het opwikkelen Met dit signaal wordt de bestuurder gevraagd de lierkabel met korte, snelle stoten op te wikkelen. Open en sluit de twee vingertoppen totdat u wilt dat de lier wordt gestopt.

Step 19: KOPPEL DE AFSTANDSBEDIENING LOS. Koppel de afstandsbedieningskabel los van de bedieningskast en berg de afstandsbediening op een schone en droge plaats op. De lierwerkzaamheden

zijn nu voltooid. Plaats de dop op de insteekeenheid van de solenoïdebehuizing.

5) De lier stoppen Bal de vuist met de palm naar de bestuurder, voldoende hoog zodat de bestuurder deze kan zien. Strek de andere arm recht naar opzij op schouderhoogte als signaal dat de lier moet worden gestopt.

6) Remmen Kruis de handpalmen om aan te geven dat de bestuurder de voetrem moet gebruiken.

7) Extra aandrijving Geeft aan dat de bestuurder meer aandrijfkracht op de wielen moet brengen om het opwikkelen te vergemakkelijken.

Step 17: KOPPEL DE STAALKABEL LOS. Haal de staalkabel los van het ankerpunt.

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

36

37

Powered by