Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

TREKKEN

Stap 10: CONTROLEER HET ANKERPUNT. Controleer of alle bevestigingen stevig vastzitten en vrij zijn van rommel voordat u verder gaat met de lierprocedure.

Stap 16: STABILISEER HET VOERTUIG. Bekrachtig na het bergen van het voertuig de remmen en zet de transmissie in de parkeerstand (automaat) of in een lage versnelling (handgeschakeld). Laat de spanning op de staalkabel af.

GEVAAR

Gebruik de lier nooit als hefwerktuig of om lasten op te hangen.

Establish “no people” zones:

TREKKEN

Zoals u waarschijnlijk al hebt opgemerkt, moet er heel wat worden gedaan en overwogen voordat u met het trekken begint. Als u alles wat u doet goed overdenkt, kunt u zorgen dat uzelf en de mensen om u heen veilig blijven. De juiste bediening van de lier is zo belangrijk, dat u deze technieken moet oefenen voordat u wordt geconfronteerd met de afleiding en spanning van een echte liersituatie.

GEVAAR

Waar u op moet letten tijdens het trekken De staalkabel moet altijd op de trommel worden gewikkeld zoals aangegeven op de trommelrotatiesticker op de lier. Let er tijdens het opwikkelen op dat de staalkabel gelijkmatig en strak op de trommel wordt gewikkeld. Dit voorkomt dat de buitenste kabelwikkelingen in de binnenste kabelwikkelingen worden getrokken, met mogelijk beknelling en kabelschade tot gevolg. Vermijd piekbelastingen door de bedieningsschakelaar afwisselend in te drukken en los te laten om speling uit de kabel te verwijderen. Piekbelastingen kunnen de gespecificeerde capaciteit van de lier en de staalkabel korte tijd ver overschrijden. Bij zijdelingse belastingen kan de staalkabel zich aan één kant van de trommel ophopen. De kabelhoop kan groot genoeg worden om ernstige schade toe te brengen aan de lier. Zorg dus dat u zoveel mogelijk in een rechte lijn trekt en stop met trekken zodra de staalkabel dicht bij de spoorstangen of montageplaat komt. Om een ongelijke wikkeling te herstellen, wikkelt u de betreffende kabellengte weer af en wikkelt u deze op het tegenoverliggende uiteinde van de trommel op. Hierdoor ontstaat ruimte om verder te gaan met trekken.

Gebruik de lier of staalkabel nooit om lasten te slepen. Piekbelastingen kunnen leiden tot overbelasting en breken van de staalkabel

Stap 7: VERGRENDEL DE KOPPELING. Vergrendel de liertrommel door de koppelingshendel op de lier in de gekoppelde stand te zetten.

Stap 13: GEEF STEEDS DUIDELIJK AAN WAT U GAAT DOEN. Zorg dat iedereen in de onmiddellijke nabijheid van de lierwerkzaamheden zich volledig bewust is van uw bedoelingen voordat u gaat trekken. Geef aan waar toeschouwers niet moeten staan - nooit achter of voor het voertuig en nooit in de nabijheid van de staalkabel of het schijfblok. Bij de specifieke situatie kunnen ook ander gevaarzones bestaan.

Vermijd oververhitting van de liermotor. Las bij langer liergebruik regelmatige pauzes in om de liermotor te laten afkoelen. AT TENT I E

GEVAAR

Bedien de lier nooit met minder dan vijf wikkelingen rond de trommel. Hierdoor kan de staalkabel loskomen van de trommel, aangezien de kabelbevestiging aan de trommel niet is ontworpen om een belasting aan te kunnen.

Stap 8: SLUIT DE AFSTANDSBEDIENING AAN. Laat de kabel van de afstandsbediening niet voor de lier bengelen. Als u de lier vanuit de auto wilt bedienen, leid de afstandsbediening dan door een ruit om te voorkomen dat deze tussen portier en carrosserie bekneld raakt. Koppel de afstandsbediening altijd los wanneer deze niet wordt gebruikt.

Stap 11: CONTROLEER DE STAALKABEL. De staalkabel moet netjes op de liertrommel worden gewikkeld. Verkeerd opwikkelen kan leiden tot beschadiging van de staalkabel. Stap 12: PLAATS IETS OVER DE STAALKABEL als u dat nodig acht, halverwege tussen de lier en het ankerpunt, om energie te absorberen als de staalkabel breekt. Voor dit doel kunnen boomtakken, zware jassen, een ketting, rugzak e.d. worden gebruikt.

Stap 14: BEGIN MET TREKKEN. Begin met de voertuigmotor aan en een eerder gecreëerde lichte spanning op de staalkabel langzaam en gelijkmatig te trekken. Zorg dat de staalkabel gelijkmatig en strak op de liertrommel wordt gewikkeld. Ter ondersteuning van de lier kan langzaam worden gereden met het door de lier getrokken voertuig. Stap 15: BLIJF BIJ HET BERGEN VAN VOERTUIGEN trekken totdat het voertuig op een stabiele ondergrond staat. Zodra met het voertuig kan worden gereden, zijn de lierwerkzaamheden voltooid.

AT TENT I E

Vermijd altijd doorlopende zijdelingse belastingen

waardoor de kabel zich aan één kant van de trommel kan ophopen. Door dergelijke kabelophopingen kan de kabel of lier beschadigd raken.

Stap 9: ZET SPANNING OP DE STAALKABEL. Gebruik de lierschakelaar en wikkel de staalkabel langzaam op totdat deze geen speling meer heeft. Ga zodra de staalkabel op spanning is op afstand staan en stap nooit over de kabel heen.

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

34

35

Powered by