Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

VÓÓR HET TREKKEN

VÓÓR HET TREKKEN

Whether Of u nu een ander voertuig bergt of een boomstronk uit de aarde trekt, het gebruik van de juiste liertechnieken kan u helpen om de werkzaamheden veilig te houden voor u en de mensen rondom u. Ongeacht de situatie is het belangrijkste onderdeel van het lierproces misschien wel wat u doet voordat u gaat trekken. In dit hoofdstuk worden de beginselen voor effectief liergebruik behandeld. Het is echter uw verantwoordelijkheid om de situatie te analyseren en de nodige beslissingen te nemen voor het juiste gebruik van uw lier. Gebruik uw kennis van uw lier en de beginselen die u hebt geoefend en pas uw werkwijze aan de specifieke situatie aan. Enkele tips voor het gebruik van uw Warn-lier: 1. Neem altijd de tijd om de situatie te beoordelen en het trekken zorgvuldig te plannen. 2. Ga altijd rustig te werk bij het gebruik van een lier. 3. Gebruik de juiste apparatuur voor de situatie. 4. Draag altijd lederen werkhandschoenen en laat de staalkabel niet door uw handen glijden. 5. Alleen u mag de staalkabel hanteren en de afstandsbediening bedienen. 6. Veiligheid vóór alles! 7. Oefen met het gebruik van de lier voordat u deze in de praktijk gebruikt.

Trekken met één lijn

Keuze van een ankerpunt: Een vast ankerpunt is essentieel voor het gebruik van de lier. Het ankerpunt moet sterk genoeg zijn om het niet te begeven door de lierwerkzaamheden. Natuurlijke ankerpunten zijn o.a. bomen, boomstronken en rotsen. Haak de kabel zo laag mogelijk vast. Als u bij het bergen van een ander voertuig geen natuurlijk ankerpunt hebt, wordt uw voertuig het ankerpunt. Zet in dat geval de transmissie in de vrijstand, bekrachtig de parkeerrem en blokkeer de wielen om rollen van het voertuig te voorkomen. Het ideale ankerpunt stelt u in staat om recht te trekken in de richting die het voertuig uitgaat. Zo kan de staalkabel strak en gelijkmatig om de liertrommel worden gewikkeld. Kies een ankerpunt op een zo groot mogelijke afstand, dan heeft de lier de grootste trekkracht.

Takeltechnieken In de volgende stappen wordt beschreven hoe u een voertuig kunt bergen door met één lijn te trekken. Volg voor takelen met twee of meer lijnen dezelfde basisstappen, maar gebruik een schijfblok. Stap 1: TREK HANDSCHOENEN AAN.

GEVAAR

Gebruik altijd de meegeleverde haaklus om letsel aan de handen en vingers te vermijden.

GEVAAR

Bedien nooit de koppeling wanneer de lier is belast, de lierkabel onder spanning staat of de trommel draait.

Stap 4: TREK DE STAALKABEL NAAR HET ANKERPUNT. Trek voldoende staalkabel uit om het ankerpunt te bereiken. Houd steeds een zekere spanning op de kabel. De staalkabel kan gedraaid raken en verkeerd opwikkelen als deze te los hangt, waardoor schade aan de kabel kan ontstaan. Houd om speling aan het kabeluiteinde te voorkomen tijdens het werk de lierhaak in de haaklus.

OPGELET Laat de afstands- bediening nooit achter op een plaats waar deze kan worden geactiveerd tijdens afwikkelen in vrijloop, takelen, of wanneer de lier niet wordt gebruikt.

GEVAAR

Blijf altijd met de handen weg bij de lierkabel, haaklus, de haak en de kabelgeleider- opening tijdens de installatie en het gebruik, en bij het af- en opwikkelen.

Staken of assen, schuin in de grond geslagen en met elkaar verbonden. Diep ingegraven reservewiel met de ketting bevestigd door de velg. Diep ingegraven boomstronk met de ketting eromheen.

Stap 2: ONTKOPPEL DE KOPPELING. Zet om afwikkelen van de liertrommel in de vrijloop mogelijk te maken de koppelingshendel op de lier in de ontkoppelde stand. Afwikkelen in de vrijloop bespaart accuvermogen.

GEVAAR

Stap 5: BEVESTIG DE LIERKABEL AAN HET ANKERPUNT. Zodra u uw ankerpunt hebt gekozen, bevestigt u de boomstambeschermer of ketting rond het object. Stap 6: BEVESTIG DE HARPSLUITING EN DE KABELLUS. Bevestig de harpsluiting aan de twee uiteinden van de band of ketting en door de kabellus. Zet de pen niet te vast (vast en dan 1/2 slag terug).

Wikkel de staalkabel nooit terug naar zichzelf. Gebruik altijd een strop of een boomstam- beschermer om het ankerpunt.

Stap 3: HAAL DE LIERHAAK LOS EN BEVESTIG DE HAAKLUS. Haal de lierhaak los van het ankerpunt. Bevestig de haaklus aan de haak (als dit niet al is gebeurd).

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

32

33

Powered by