Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

AANBEVOLEN LIERACCESSOIRES

VÓÓR HET TREKKEN

Oefen met de bediening van de lier voordat u vast komt te zitten. Bij echte problemen is er geen tijd om uit te zoeken hoe uw lier werkt. Rek een nieuwe staalkabel uit voordat deze voor het eerst wordt gebruikt. De staalkabel uitrekken De levensduur van de staalkabel staat rechtstreeks in verhouding met het gebruik en de zorg die deze ontvangt. Bij het eerste gebruik moet een nieuwe staalkabel op de trommel worden gewikkeld onder een last van minimaal 454 kg. Volg de onderstaande instructies om de kabel bij het uitrekken op de juiste wijze op de liertrommel te wikkelen. 1) Kies een VLAK terrein met voldoende ruimte om de gehele kabellengte af te wikkelen. 2) Zet de koppelingshendel van de lier in de stand voor afwikkelen in vrijloop. Wikkel de staalkabel af tot aan de laatste vijf wikkelingen op de trommel. Zet na het afwikkelen van de kabel de koppelingshendel op de lier in de gekoppelde stand. 3) Bevestig de lierhaak aan een geschikt ankerpunt en rijd met het voertuig achteruit weg van het ankerpunt totdat de staalkabel nog maar heel weinig speling heeft. Bekrachtig voordat u uit het voertuig stapt de parkeerrem, schakel naar een versnelling of de parkeerstand en zet de motor uit. 4) Sluit de afstandsbediening aan op de lier. Neem ongeveer 2,50 m afstand van de lier en wikkel de lier elektrisch op totdat alle speling op de trommel is gewikkeld. Koppel de afstandsbediening los van de lier. Houd spanning op de staalkabel met één hand en druk de staalkabel voorzichtig naar de kant van de trommel waar al kabel ligt, zodat er geen ruimte ontstaat tussen de wikkelingen op de trommel. Zorg dat de staalkabel opwikkelt via de onderkant van de trommel, niet de bovenkant. Als dat toch gebeurt, zal de automatische rem niet goed functioneren. (Als de staalkabel wordt opgewikkeld via de bovenkant, hebt u de lier op de afstandsbediening “uit” bekrachtigd in plaats van “in”). 5) Om de veiligheid te waarborgen, dienen de volgende stappen te worden uitgevoerd door twee personen. Als u de staalkabel alleen wilt uitrekken, moet u altijd de parkeerrem bekrachtigen, naar een versnelling of de parkeerrem schakelen en de motor uitzetten als u uit het voertuig stapt om de staalkabel te inspecteren. Stap nooit uit het voertuig

met een last op de staalkabel. Het uitrekken van de staalkabel is essentieel voor een lange levensduur ervan. Het uitrekken voorkomt dat de buitenste lagen van de kabel de binnenste lagen beknellen en vervormen. 6) Zorg dat elke laag gelijkmatig wordt gewikkeld om schade aan de staalkabel te voorkomen. 7) Leid de afstandsbediening door de bestuurdersruit zodat de bestuurder van het voertuig deze kan bedienen. Laat uw helper aan de zijkant van het voertuig staan, weg van de staalkabel. Uw helper moet aangeven of de staalkabel correct wordt opgewikkeld door te zien hoe deze bij het opwikkelen over de kabelgeleider beweegt. Start het voertuig en schakel naar de vrijstand. Los de parkeerrem en oefen een middelmatige druk uit op het rempedaal. Druk op de opwikkelschakelaar op de afstandsbediening. Stop nadat u ongeveer 2 m hebt opgewikkeld met opwikkelen. Laat het rempedaal langzaam los en bekrachtig vervolgens de parkeerrem. Dit waarborgt dat er geen last is op de staalkabel. Schakel vervolgens naar een versnelling of de parkeerstand en zet de motor uit. Stap uit het voertuig en inspecteer de lier om te waarborgen dat de staalkabel gelijkmatig om de trommel wordt gewikkeld en niet in de onderliggende laag wordt getrokken. Als de staalkabel in de onderliggende laag zinkt, wikkel de kabel dan weer af en herhaal deze stap vanaf het begin met meer rempedaaldruk. 8) Als u ervan overtuigd bent dat de staalkabel correct om de trommel wordt gewikkeld, herhaal dan stap 6 totdat het voertuig zich binnen 2 m van het lierankerpunt bevindt. Laat vervolgens langzaam het rempedaal los en bekrachtig de parkeerrem. Dit waarborgt dat er geen last is op de staalkabel. Schakel vervolgens naar een versnelling of de parkeerstand en zet de motor uit. Stap uit het voertuig. Maak de haak los van het ankerpunt. Houd de meegeleverde haaklus vast, houd spanning op de staalkabel en wikkel de lier elektrisch op door de bedieningsschakelaar afwisselend in te drukken en los te laten totdat de haak zich op 1 m van de kabelgeleider bevindt. Stop met het opwikkelen van de kabel en bevestig de haak aan een geschikt ankerpunt op het voertuig. TREK DE HAAK NIET ELEKTRISCH IN DE KABELGELEIDER. Hierdoor kan de kabelgeleider beschadigd raken. Wikkel zodra de haak op geschikte wijze aan het voertuig is bevestigd de resterende kabellengte op door de bedieningsschakelaar afwisselend in te drukken en los te laten tot er een minimale speling in de kabel overblijft.

breekt. Leg de deken op de staalkabel, halverwege tussen de lier en het ankerpunt. Doe dit alvorens de staalkabel op spanning te brengen. Blijf weg van de deken en verplaats deze niet zolang de kabel op spanning staat. Zorg dat de deken niet in de kabelgeleider wordt getrokken. Als de deken moet worden verlegd of verwijderd, laat dan eerst de spanning af van de staalkabel. Schoppen en handwerktuigen Bij lierwerkzaamheden kan het voorkomen dat u bijkomende hulp nodig hebt. Zorg dat u altijd extra uitrusting bij u hebt zoals een schop, een bijl en een krik. Reserveonderdelen Bijzonder nuttige reserveonderdelen bij tochten door het terrein zijn een extra harpsluiting met schroefpen, een schijfblok en een afstandsbedieningseenheid. Neem voor zwaar en doorlopend liergebruik ook een extra staalkabel en lierhaak mee. Handgereedschappen Handige items om mee te nemen zijn steeksleutels, schroevendraaiers, tangen en gereedschap voor het vervangen van de staalkabel. Startkabels Heel wat pechgevallen zijn het gevolg van een ontladen accu. Om ontlading van uw elektrische stroombron te voorkomen, kunt u een dubbel accusysteem en een accu-isolatieset installeren. Zorg ook voor startkabels en het Warn- snelkoppelingssysteem. Aanbevelingen voor de accu Een volledig opgeladen conventionele auto-accu met een minimaal nominaal vermogen van 650 A bij koude start wordt aanbevolen voor maximale prestaties van uw lier. Zorg dat alle elektrische aansluitingen schoon zijn en stevig vastzitten.

GEVAAR

Boomstambeschermer Deze worden gewoonlijk gemaakt van sterk, hoogwaardig nylon en bieden een bevestigingspunt voor de lierkabel aan een breed scala aan ankerpunten en objecten. Bovendien bieden ze bescherming aan levende bomen.

Bedien de lier nooit met minder dan vijf wikkelingen rond de trommel. Hierdoor kan de staalkabel loskomen van de trommel, aangezien de kabelbevestiging aan de trommel niet is ontworpen om een belasting aan te kunnen.

OPGELET

Gebruik nooit een riem voor lieren. Gebruik nooit een band voor het slepen. De band kan gemakkelijk worden gesneden of geschuurd. Gebruik nooit elastische banden, deze kunnen bij uitrekken een enorm grote en potentieel gevaarlijke kracht ontwikkelen.

Bergingsband Gebruik een bergingsband nooit voor lierwerkzaamheden. Omdat de band is ontworpen om te kunnen rekken, slaat deze energie op en kan deze reageren als een rubberband wanneer de takelinstallatie breekt. Gebruik de bergingsband om een vastzittend voertuig met een ruk los te trekken.

Zware deken Onder bepaalde omstandigheden kunt u een zware deken of soortgelijk voorwerp over de staalkabel gooien. Een zware deken, zoals verhuisbedrijven gebruiken, kan energie absorberen in het geval dat de staalkabel

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

30

31

Powered by