Warn Basic Guide to Winching (International - Netherlands)

WERKING VAN DE LIER

AANBEVOLEN LIERACCESSOIRES

De lier is op zichzelf maar een eenvoudig stuk gereedschap. Maar in combinatie met bepaalde accessoires en toevoegingen kan uw Warn-lier een zeer veelzijdig en productief hulpmiddel worden. In dit hoofdstuk wordt een aantal van dergelijke items besproken. Sommige zijn essentieel voor de veilige bediening van de lier, andere bieden extra veelzijdigheid en gemak.

Mechanische werking van de lier Now Nu u bekend bent met uw Warn-lier en zijn onderdelen, kunnen we gaan kijken naar de werking ervan. Het grote voordeel van een elektrisch aangedreven lier is dat deze betrouwbaar werkt bij niet-doorlopend bedrijfsmatig of recreatief gebruik, zelfs wanneer de voertuigmotor is afgeslagen - vooropgesteld natuurlijk dat er voldoende accuspanning is. Omdat de lier kan werken met hoge spanningswaarden, is de bedieningskast voorzien van een hoogspanningsregelsysteem dat hoge voltages kan hanteren.

Schijfblok Bij een juiste toepassing kan het universele schijfblok worden gebruikt om: (1) de trekkracht van uw lier te vergroten; en (2) de trekrichting te veranderen zonder dat de staalkabel wordt beschadigd. Het juiste gebruik van het schijfblok wordt behandeld in “Vóór het trekken”.

Bediening van de lier De lier wordt bediend door middel van de handafstandsbediening, zodat de bediener tijdens de lierwerkzaamheden op afstand kan staan. Met de afstandsbediening kan het af- en opwikkelen van de liertrommel worden geregeld. Reactie van de lier op belasting Warn-lieren worden gespecificeerd op basis van trekkracht. De maximale trekkracht is aanwezig bij de eerste laag staalkabel op de trommel. De trekkracht neemt af naarmate er meer lagen worden opgewikkeld. Dat is de wiskunde van het liergebruik. Als de capaciteit van de lier wordt overschreden, kan de lier defect raken of kan de staalkabel breken. Als u nu goed nadenkt over hoe u uw lier zult gaan gebruiken, kunnen problemen later worden vermeden. Daarnaast moet u waarborgen dat het montagesysteem van de lier en het chassis van uw voertuig geschikt zijn voor de nominale capaciteit van uw lier. Analyseer derhalve uw situatie. Bepaal hoeveel gewicht u waarschijnlijk zult gaan trekken. Bereken het brutogewicht en vermenigvuldig het met 1,5, en zorg ervoor dat u de nominale capaciteit van uw lier of staalkabel niet overschrijdt.

De lier wordt bediend door middel van de afstandsbediening, zodat de bediener tijdens het lierproces op afstand kan gaan staan.

Handschoenen Staalkabels krijgen door het gebruik “weerhaakjes” die de huid kunnen openhalen. Het is zeer belangrijk om beschermende handschoenen te dragen bij het gebruik van de lier of het hanteren van de staalkabel. Draag geen loszittende kleren of andere zaken die verstrikt zouden kunnen raken in de staalkabel en andere bewegende onderdelen.

Harpsluiting De harpsluiting biedt een veilige methode voor het aansluiten van de lusuiteinden van kabels, banden en schijfblokken. De pen van de harpsluiting heeft een schroefdraad voor eenvoudige verwijdering.

Het is belangrijk te begrijpen dat er naarmate u langer trekt steeds meer hitte wordt gegenereerd. Bij langdurige lierwerkzaamheden zonder afkoelperioden zal de liermotor beschadigd raken. Als de voertuigmotor stationair loopt tijdens de lierwerkzaamheden, zal de accu sneller leeglopen dan deze wordt opgeladen. Let dus goed op de accuspanningsmeter in het voertuig om te voorkomen dat de accu zover ontladen raakt dat de voertuigmotor niet meer kan worden gestart.

Ketting De ketting kan worden gebruikt voor bevestiging aan een ander voertuig of scherpe objecten. De ketting zal echter schade toebrengen aan bomen, mogelijk met de dood van de boom tot gevolg. Trekhaken Bij een juiste bevestiging aan het chassis van uw voertuig bieden trekhaken een bevestigingspunt voor staalkabelhaken,

Haaklus Gebruik de haaklus om de haak vast te houden en met de vingers uit de buurt van de kabelgeleider te blijven bij het opwikkelen van de staalkabel. Lieren ontwikkelen een enorme trekkracht en kunnen makkelijk vingers en ledematen afrukken wanneer deze zich in de knelzones bevinden. Plaats de haak in de lus en houd de band tussen duim en wijsvinger vast.

banden en kettingen.

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

WARN INDUSTRIES • BASISHANDLEIDING VOOR LIERTECHNIEKEN

28

29

Powered by